Wanneer je op zoek bent naar verlichting voor je huis, kan het zijn dat je verschillende termen tegenkomt zoals E27, GU10 en E14. Dit zijn afkortingen die verwijzen naar verschillende soorten fittingen voor lampen. In dit artikel zullen we uitleggen wat deze afkortingen betekenen en waarvoor ze worden gebruikt.

E27-fitting

E27 is de meest voorkomende fitting die wordt gebruikt in woonhuizen en kantoren. Het wordt vaak aangeduid als de "grote fitting" omdat het een diameter heeft van 27 millimeter. De letter "E" staat voor Edison, de uitvinder van de gloeilamp. De E27-fitting wordt vaak gebruikt voor lampen met een hoger vermogen, zoals plafondlampen, staande lampen en tafellampen. Deze fitting is geschikt voor zowel LED- als traditionele gloeilampen.

GU10-fitting

GU10 is een fitting die vaak wordt gebruikt voor spotjes. De letters "GU" staan voor "Gelijkstroom, U-vormig". De "10" verwijst naar de afstand tussen de pinnen van de fitting, die 10 millimeter is. GU10-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen en zijn geschikt voor zowel LED- als halogeenlampen. Deze fitting is gemakkelijk te installeren en wordt vaak gebruikt in keukens, badkamers en slaapkamers.

E14-fitting

E14 is een fitting die vaak wordt gebruikt voor kleinere lampen zoals kaarslampen, decoratieve lampen en tafellampen. De diameter van de fitting is 14 millimeter. Deze fitting wordt soms ook aangeduid als de "kleine fitting". De E14-fitting is geschikt voor zowel LED- als traditionele gloeilampen. Deze fitting wordt vaak gebruikt in decoratieve verlichting, zoals kroonluchters, wandlampen en plafondlampen.

Conclusie

E27, GU10 en E14 zijn allemaal verschillende soorten fittingen voor lampen. De E27-fitting is de meest voorkomende en wordt vaak gebruikt voor plafondlampen, tafellampen en staande lampen. De GU10-fitting wordt vaak gebruikt voor spotjes in keukens, badkamers en slaapkamers. De E14-fitting wordt vaak gebruikt voor decoratieve verlichting, zoals kroonluchters, wandlampen en plafondlampen. Het is belangrijk om te weten welke fitting je nodig hebt bij het kopen van verlichting, om ervoor te zorgen dat de lamp goed past en werkt in je armatuur.