Lumen per watt is een term die wordt gebruikt om de efficiëntie van een lichtbron, zoals LED-verlichting, te beschrijven. Het verwijst naar de verhouding tussen de hoeveelheid licht (uitgedrukt in lumen) die een lamp produceert en het elektrische vermogen (uitgedrukt in watt) dat daarvoor nodig is.

Hoe hoger het aantal lumen per watt, hoe efficiënter de lamp is in het omzetten van elektrische energie in zichtbaar licht. Dit betekent dat een lamp met een hoger lumen per watt-verhouding meer licht produceert met minder energieverbruik, waardoor het energiezuiniger is.

Het meten van de lumen per watt-waarde is een manier om de energie-efficiëntie van verschillende verlichtingsoplossingen te vergelijken en te bepalen welke lampen de beste prestaties leveren. Bij het kiezen van LED-verlichting is het belangrijk om te letten op de lumen per watt-waarde om een energiezuinige en kosteneffectieve keuze te maken.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat de lumen per watt-waarde een indicatie is van de efficiëntie van de lichtbron, maar het zegt niet per se iets over de kwaliteit of de kleurweergave van het licht. Andere factoren zoals de kleurtemperatuur en de kleurweergave-index spelen ook een rol bij het bepalen van de geschiktheid van de verlichting voor specifieke toepassingen.