Flikkervrije LED-verlichting wordt steeds populairder vanwege de voordelen die het biedt ten opzichte van traditionele verlichting met flikkering. Maar wat betekent flikkervrij precies bij LED-verlichting en waarom is het belangrijk? In dit blog leggen we het uit.

Wat is flikkervrije LED-verlichting?

Flikkervrije LED-verlichting is verlichting waarbij de LED's continu licht uitstralen zonder enige vorm van pulsering. Traditionele verlichting met flikkering knippert meestal op een frequentie van 50 Hz of 60 Hz, wat voor sommige mensen zichtbaar en hinderlijk kan zijn. Bij flikkervrije LED-verlichting is dit niet het geval.

Waarom is flikkervrije LED-verlichting belangrijk?

Flikkervrije LED-verlichting biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verlichting met flikkering. Ten eerste kan flikkering vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken bij sommige mensen, vooral als ze langdurig worden blootgesteld aan flikkerend licht. Dit kan problematisch zijn in werkomgevingen waar medewerkers lange tijd onder flikkerend licht werken.

Daarnaast kan flikkering ook de kwaliteit van verlichting beïnvloeden, vooral bij verlichting met een hoge kleurweergave-index (CRI). Flikkering kan de kleurweergave van de verlichting namelijk beïnvloeden, waardoor kleuren er anders uitzien dan ze in werkelijkheid zijn.

Tot slot kan flikkering bij LED-verlichting ook het functioneren van sommige apparaten beïnvloeden, zoals camera's en sensoren. Dit kan problematisch zijn in beveiligingssystemen en andere toepassingen waarbij deze apparaten een belangrijke rol spelen.

Conclusie

Flikkervrije LED-verlichting is verlichting waarbij de LED's continu licht uitstralen zonder enige vorm van pulsering. Dit biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verlichting met flikkering, waaronder het voorkomen van vermoeidheid en hoofdpijn, het behouden van een goede kwaliteit van verlichting en het voorkomen van storingen in andere apparaten. Bij het kiezen van LED-verlichting is het daarom belangrijk om te letten op de flikkervrije eigenschappen om zo de meest comfortabele en betrouwbare verlichting te kiezen.