Hoe lang gaan led lampen mee?
Dit is één van de vragen die we regelmatig voorbij zien komen. Door de vele vaktermen is het vaak onduidelijk waar men nou op moet letten om de levensduur van de led lamp te bepalen. Wel is het algemeen bekend dat de led lamp een stuk langer mee gaat dan traditionele verlichting. Hierdoor heeft u ook een stuk minder onderhoud(skosten). U hoeft de lampen namelijk niet zo vaak te vervangen. Er zijn en aantal algemene kenmerken waar en op moet letten. Daarnaast verschilt de levensduur natuurlijk per lamp. Let daarom goed op de specificaties van de lamp zelf.

Waarom gaat een led lamp langer mee?
Er zijn een aantal redenen waarom led lampen langer mee gaan dan traditionele lampen. De warmte van een led  is ook zeer gering. Hierdoor is de kans dat een led doorbrand vrijwel nihil. Een led lamp is bovendien beter bestand tegen trillingen en eventuele schokken van buitenaf. De elektronica in de lamp is minder fragiel dan bij een gloeilamp bijvoorbeeld. hierdoor gaat de led lamp weer een stuk langer mee. Daarnaast zijn de nieuwste led lampen vaak ook nog eens waterdicht!
 

LED's zijn opmerkelijk omdat ze extreem langdurige producten zijn.
Veel LED's hebben een nominale levensduur van maximaal 50.000 uur.
Dit is ongeveer 50 keer langer dan een typische gloeilamp, 20-25 keer langer dan een typisch halogeen en 8-10 keer langer dan een typische CFL (Compact fluorisent lamp).
Gebruikt u 12 uur per dag, een lamp van 50.000 dan gaat deze meer dan 11 jaar mee.
Gebruikt u deze 8 uur per dag, dan gaat de LED 17 jaar mee!

De levensduur van led vergeleken met traditionele verlichting.
Het is duidelijk dat de levensduur van led een stuk langer is dan die van traditionele verlichting. Het komt echter voor dat mensen verschillende soorten verlichting hebben. Daarom hebben we de levensduur van LED verlichting vergeleken met die van traditionele verlichting. We gaan hier uit van een gemiddelde van 35.000 branduren voor led lampen.

LED VS Gloeilampen
Een normale gloeilamp kent een levensduur van slechts 1000 branduren gemiddeld! dit is maar liefst 35 keer zo weinig als de led lamp. het is dan ook een bekend probleem dat gloeilampen vaak vervangen moeten worden. De gloeilamp mag overigens niet meer verkocht worden in Nederland omdat de materialen schadelijk zijn voor het milieu.

LED VS Halogeenlampen
Bij halogeenlampen geldt hetzelfde probleem als bij gloeilampen hoewel ze veel langer mee gaan. Het gloeidraad binnenin de lamp verdampt na verloop van tijd door de warmte die afgegeven wordt. hierdoor daalt de lichtopbrengst en valt de lamp uiteindelijk uit. De levensduur van een halogeenlamp is gemiddeld 3500 branduren. Dit is slechts een tiende van de gemiddelde levensduur van een led lamp.